dinsdag 24 maart 2009

Fleet Foxes - Fleet Foxes (2008)

Een "iets" recenter verschijnsel dan bijvoorbeeld Neil Young of Bob Dylan. Fleet Foxes kwamen in 2008 met hun gelijknamige debuutalbum en wisten daarmee al volledig door te breken in de muziek-industrie. Op 30 juni zullen ze te zien zijn in een uitverkocht Paradiso en de dag daarop hebben ze al een extra concert ingeboekt (ook in Paradiso), en dat voor een beginnend indie-bandje. Toch heel wat. Dat album moet dan wel erg goed zijn, of in ieder geval aansprekend voor de indie-rock liefhebber.

Na de eerste keer luisteren zul je misschien al de gelijkenis met bandjes zoals My Morning Jacket en Band of Horses ontdekken. Deze gelijkenis is dan ook makkelijk te maken, hiermee wil ik niet zeggen dat Fleet Foxes hun sound gejat hebben van de zojuist genoemde bands. In tegendeel zelfs, de sound die op dit album te horen is is compleet afwijkend van alles wat ik tot nu toe gehoord heb.

Wat betreft de sfeer op het album; kijk naar de cover. Een schilderij van Breughel gemaakt in 1559. Het laat een hoop Nederlandse spreekwoorden zien. Het laat ook een middeleeuws dorpje zien, en daar gaat het om. Het album rust in een middeleeuws sfeertje en dat is een vrij avontuurlijke maar ook vernieuwende ervaring.

De kracht van dit nieuwe bandje bestaat dus uit het vernieuwende en avontuurlijke. De single; "White Winter Hymnal", is een erg kort maar zeer krachtig nummer dat erg goed weergeeft waarvoor het album staat. Na een aantal keren luisteren ontdek je dat het album weinig zwakke nummers kent (met uitzondering van het overbodige; "Heard Them Stirring") en zelfs behoorlijke uitspringers.

Kortom, een zeer sterk debuutalbum en zeker de moeite waard.

Tracklisting:

1. Sun It Rises
2. White Winter Hymnal
3. Ragged Wood
4. Tiger Mountain Peasant Song
5. Quiet Houses
6. He Doesn´t Know Why
7. Heard Them Stirring
8. Your Protector
9. Meadowlarks
10. Blue Ridge Mountains
11. Oliver James

Beoordeling:

2 opmerkingen:

  1. haha ik vind je recensie tof:). Do you got CD? Mag ik lenen? xx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldige cd. Wordt ook iedere keer dat je hem luistert mooier.

    BeantwoordenVerwijderen