maandag 9 maart 2009

Reservoir Dogs - Quentin Tarantino 1992

Let's go to Work

De film voor elke filmliefhebber over de hele wereld. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat dit de film is die ik het meeste gezien heb. De meeste films heb ik na één keer gezien, maar de films van Quentin Tarantino blijven mij elke keer weer verbazen. Met hier en daar een uitschieter, zie bijvoorbeeld Death Proof (Planet Terror van Robert Rodriquez was een beter gelukte Grindhouse film). Resevoir Dogs uit 1992 is Tarantino's debut als regisseur in Hollywood en begint meteen met een blockbuster. Alles klopt aan deze film en laat de kijker achter met een bek vol tanden. Het genre van de film laat zich niet raden en behoord waarschijnlijk tot de gangsterscene. Met de goed bij elkaar gezochte acteurs, de mooie dialogen en het grotendeels van de film laten afspelen op één plek maakt van Resevoir Dogs het beste debut dat Tarantino zich had kunnen wensen. In deze film komen dingen naar voren die in de andere Quentin Tarantino films gezien worden als echt Tarantino.

Het verhaal gaat over een groep gangsters die door één grote baas bij elkaar zijn gehaald om een opdracht voor hem te vervullen. Deze groep gangsters kennen elkaar niet en moeten blind op elkaar vertrouwen. Het enige waarmee ze elkaar kunnen aanspreken is de codenaam die zij gekregen hebben van de baas (Joe Cabot). Er komt een lading diamanten binnen in het stadje waar Joe de gangsterbaas is en deze wil hij bemachtigen. Hiervoor haalt hij een groep gangsters bij elkaar en daar begint het verhaal. Allemaal aangenomen om hun specialiteiten in het stelen worden 6 gangsters bij elkaar gehaald om deze te gaan halen voor hem. Met de codenamen: Mr White, Brown, Pink, Orange, Blue en Blonde beginnen zij aan de opdracht. Wat zij echter niet weten is dat er één van de gansters een politieagent is en hen probeert op te pakken. Terwijl zij elkaar al niet vertrouwens, omdat zij elkaar helemaal niet kennen (alleen hun gezamelijke baas), beginnen zij elkaar te verdenken en ontpopt de diamentendiefstal zich in beschuldigingen over en weer.

De film is vooral herkenbaar door de dialogen die later kenmerkend zullen zijn voor Tarantino's films. Voor de rest is het de recht voor zijn raap schelden van de gangsters en het kwetsbare van hen wanneer zij er achter komen dat zij in de val zijn gelokt dingen die van Resevoir Dogs een ware klassieker maken. Ondanks dat het zijn eerste film is, is Resevoir Dogs zeker één van Tarantino's beste films en kan het gezien worden als een Arthouse film. Door de scherpe teksten, de menselijke reacties en onvermogens, maken van Resevoir Dogs een waar geniaal meesterwerk. Vaak na Pulp Fiction genoemd als zijn beste werk. De opening van de film zijn de stoere gangsters die opweg zijn naar hun 'job' en het eindigd met slordige haren, emotioneel schreeuwen en wantrouwende onbekenden van elkaar. Voor mij één van de beste films allertijden, een film om van te houden en een film waar je je ogen niet van af kan houden. De meeslepende film over de menselijkheid van iedereen en een ware klassieker onder de Hollywoodfilms/Arthousefilms.


Acteurs:
Mr. White - Harvey Keitel
Mr. Blonde - Micheal Madsen
Mr. Orange - Tim Roth
Mr. Brown - Quentin Tarantino
Mr. Pink - Steve Buscemi
Mr. Blue - Edward Bunker

Beoordeling:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten