donderdag 5 maart 2009

Quality Movie Collection - Alexander

Quality Movie Collection staat bekend om zijn arthouse-films. Deze films bevatten mooie dialogen en scenes. Niet alle Quality Movie Collection films zijn van dit calliber en daar hoort Alexander ook bij. Dit is een hollywoodproductie van de bekende veroveraar Alexander de Grote. De film bevat ondanks dat het een echte hollywoodfilm is, bijna geen enkel gevecht en kent voornamelijk dialogen. Alleen de grootheid hoe Alexander wordt afgebeeld geeft al aan dat we te maken hebben hollywood. Ondanks dit blijft het een leuke film om te zien en verveelt het ondanks de bijna 3 uur geen moment.

Alexander begint met de jeugd van de veldheer en daar komen we erachter dat hij les kreeg van de beste wetenschappers en vechtleraren. Waarin er kennis gemaakt wordt met het Macedonische hof dat geleid wordt door zijn vader. Zijn moeder was de koningin van Macedonië, maar werd door Philipos (de vader van Alexander) afgedankt voor een jongere vrouw. Philipos is een oorlog begonnen tegen Perzië, maar wordt snel in de film gedood. Alexander neemt het leiderschap van zijn vader over en gaat met zijn krijgsvrienden, die hij tijdens zijn lessen heeft ontmoet, de oorlog tegen Perzië voortzettend. De rest van de film gaat over de veroveringstocht van Alexander. Hierin wordt hij meerdermalen bedrogen, wordt hij gek en trouwt hij. Het geromantiseerde verhaal wordt verteld door Ptolemaeus. Eén van de jeugdvrienden van Alexander waarneer hij oud en wel de koning van Egypte is geworden. Nadat de Alexander de dood had gevonden en zijn land verdeeld werd onder zijn vrienden/vijanden.

Qua sfeer is de film ontzettend goed gelukt. Het gevoel dat Alexander de Grote dacht dat hij een godheid was, komt heel mooi naar voren. Vooral wanneer hij niet meer goed weet wat hij moet doen en op het rantje van instorten staat. Het acteer werk wordt gedaan door grote acteurs uit de hollywoodscene, waardoor de film eigenlijk meteen zijn geloofwaardigheid verliest. Dit komt niet door het acteerwerk zelf want die is goed verzorgd. Maar meer door de status die de acteurs door de jaren hebben verkregen. Zoals Anthony Hopkins zal voor mij altijd Hannibal Lector zijn. De film valt opzich mee, maar het is geen film die je meerdere malen gaat kijken.

Acteurs:
Colin Farrell - Alexander
Angelina Jolie - Olympia
Val Kilmer - Philip
Antony Hopkins - Old Ptolemy
Rosario Dawson - Roxane

Beoordeling:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten