donderdag 5 maart 2009

Neil Young - American Stars 'N Bars (1977)


Waarschijnlijk één van de vreemdste Neil Young cd's, van z'n beginjaren (1969-1979). Een rare mix van (zoetsappige) country liedjes en gierende gitaren. De LP, destijds, was duidelijk verdeeld in twee zijdes; de enigzins zoetsappige country-getinte zijde en de andere zijde. De "andere" zijde. Ik zou niet weten hoe ik het anders zou moeten noemen. Hier volgt een nadere uitleg over deze vreemde plaat van een (nog altijd) levende legende.

Zoals gezegd, is het begin van dit album, dat wil zeggen; de eerste vijf nummers, enigzins afwijkend van het werk dat we gewend waren van Neil Young. Het opent met een lichtelijk oubollig nummer dat zeikerig genoemd kan worden. Dit neemt niet weg dat het een van de mooiere nummers van het eerste gedeelte is en dus alsnog een goed nummer is. Het tweede nummer; "Saddle up the Palomino" moet dan wel het vreemdste nummer zijn dat op dit album te vinden is. Een rare intro die de indruk geeft dat het een, één of ander feest-nummer is. Ook de rest van dit nummer laat niet anders denken. Maar goed, ik kan niet alle nummers stuk voor stuk beoordelen; de nummers van de eerste kant van het album zijn immers redelijk vergelijkbaar met elkaar.

Dit betekent dat ik verder ga met het tweede gedeelte van het album. Deze opent zichzelf dan weer met één van de mooiste Neil Young nummers die ik ken; "Star of Bethlehem". Het is een erg rustig nummer en deze rust wordt voortgezet in "Will to Love". Hierna is het echter gedaan met de rust en komt één van de Young-klassiekers tevoorschijn. "Like A Hurricane", verpest het makkelijke samenvatten van dit album door compleet van alles wat hier gebeurd was af te wijken. In plaats van een rustig gitaartje of een geinig gitaarloopje, knal Young nu door de speakers met een vol-elektrische uitrusting en een gitaar-solo festijn dat 8 minuten duurt.

Wat dus het geval is met dit album is dat er geen pijl op te trekken valt. Er valt geen enkele vorm van samenhang te ontdekken tussen de nummers en het eerste gedeelte is af en toe veel te ondoorgrondelijk om door te gaan met het tweede gedeelte. Dit tweede gedeelte blijkt echter wel de moeite waard aangezien er twee briljante nummers op staan. Deze twee redden dan ook het hele album uit de brand.

Wel leuk is dat je met het eerste gedeelte een vergelijking kan maken naar Neil Young's volgende twee albums. Comes A Time (1978) rust geheel in zo een soort sfeertje maar komt toch veel beter naar voren. Ook het nummer "Sail Away" van Rust Never Sleeps (1979) is vergelijkbaar met deze nummers.


Tracklisting:

1. Old Country Waltz
2. Saddle Up The Palomino
3. Hey Babe
4. Hold Back The Tears
5. Bite The Bullet
6. Star of Bethlehem
7. Will To Love
8. Like A Hurricane
9. Homegrown


Beoordeling:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten