maandag 9 maart 2009

FIFA '09 - EA Sports Playstation 3

Voor mij en veel andere voetballiefhebbers blijft fifa het beste voetbalspel dat er is. De overgang van playstation 2 naar playstation 3 is een grote overgang qua voetbalspellen. De echtheid van de spelers en de AI van de tegenstanders is grotendeels verbeterd. In fifa '08 voor de playstation 2 (deze is ook reeds op de PS3 verschenen) was de AI nog slordig en was het makkelijk de bewegingen van de tegenstanders uit het hoofd te leren en te gebruiken tegen hen. In Fifa '09 is er ten eerste een nieuwe moeilijkheidsgraad bijgekomen, 'legendary', en is de AI van de tegenstander niet meer zo voorspelbaar als op de PS2 normaal was. Met veel mogelijkheden, zoals het grote scala aan online-mogelijkheden, Be a Pro & een uitgebreider managermode, is Fifa '09 het beste voetbalspel dat reeds verscheen. PES 2009 is weer van de troon gestoten en FIFA maakt een goed begin op de nextgenerationconsols.



Fifa '09 is een voetbalspel dat voor alle voetballiefhebbers een speltype. Er kan worden gekozen tussen vijf verschillende moeilijkheidsgraden en er zijn veel speltypes om uit te kiezen. In het openingsscherm is er ten eerste de mogelijkheid om eens lekker de keeper (kirkland) te bewerken en te werken aan je schotten op doel. Hier kan ook worden gewerkt aan het grote scala aan trucjes die je kunt gebruiken. In de wedstrijd heb je deze trucjes eigenlijk nooit nodig en is het makkelijker om vaak gebruik te maken van de pass. Voor de rest bestaat er nog de mogelijkheid om een vriendschappelijke wedstrijd te beginnen en een snelle wedstrijd, door het spel zelf gegenereerd, en een snelle Be a Pro-wedstrijd. Be a Pro is de speloptie waarmee je één speler op het veld kan selecteren en die de hele wedstrijd kan zijn. Zo kan je de verdediging versterken of alle doelpunten op jouw naam zetten.


De verdere opties in het spel zijn ook uitgebreider dan in de vorige Fifa-games. Zo is het mogelijk de vertrouwde opties uit de vorige Fifa-games te kiezen en zijn er nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan het spel. In Fifa '09 is het bijvoorbeeld mogelijk een seizoen te spelen als één speler. Dit kan een bestaande speler zijn of een speler die jij zelf gemaakt hebt. In het geval van een eigen speler kun je hem upgraden totdat hij het level 99 bereikt heeft. Per wedstrijd krijg je dan punten, gekeken naar hoe goed je een wedstrijd gespeeld hebt. Zo krijg je veel punten wanneer je gescoord hebt, tackles hebt ingezet en een goede pass hebt afgeleverd. Als je met een al bestaande speler speelt, begin je met het aantal punten dat de speler in het spel al heeft en kun je hem van daaruit verder upgraden. Als je bijvoorbeeld met C.Ronaldo begint is hij al level 91, terwijl als je met een zelfgemaakte speler begint het ongeveer 60 is. Hierdoor is het makkelijker de speler 99 te maken en is het minder leuk om verder te spelen. Het is dus aan te raden een eigen speler te maken, heel leuk om jezelf in het spel te maken, en hier van uitgaande te proberen je speler 99 te maken. De meeste spelers lijken op de echte spelers en bijna alle compitities ter wereld zijn opgenomen in het spel. Het is alleen jammer dat de rusische en griekse competitie niet is opgenomen in Fifa '09 en het echte nederlandselftal. Voor de rest zijn de mogelijkheden heel breed en mist het spel bijna noch een speler noch een competitie.


De onlinemogelijkheden van Fifa '09 zijn heel erg uitgebreid. Zo is het mogelijk in een klassement hoger te komen door wedstrijd tegen andere onlinespelers te spelen en deze te winnen. Voor de rest is het ook mogelijk om de echte competities na te bootsen en deze elke week na te spelen. De 'Be a Pro' mode is ook online beschikbaar. Alle spelers in een team kunnen dan online worden bespeeld door verschillende onlinespelers. Zo is elke speler in het veld een andere onlinespeler. Deze mogelijkheden in Fifa '09 maken het spel heel lang leuk. Als het spel offline tegen begint te vallen, is het altijd online leuk om andere spelers over de hele wereld te verslaan. Het is dus niet meer nodig om vrienden uit te nodigen om te komen spelen, maar je kunt ze nu online uitdagen en de wedstrijden thuis tegen ze te spelen. Ook is het mogelijk om met z'n tweeën andere spelers uit te dagen en dan samen hen proberen te verslaan. Door al deze mogelijkheden blijft Fifa '09 een spel dat verslavend werkt. Je moet enkel van voetbal houden of het leuk vinden ernaar te kijken. Overigens is het zo dat wanneer alle speltypen zijn gespeeld en het begint te vervelen de volgende Fifa, 2010, al in de winkel ligt. Er kan dus met een gerust hart worden gegamed en het spel kan op veel verschillende gebieden ontdekt worden. Daarom is Fifa '09 de voetbalsensatie van dit jaar en moet PES veel uit de kast halen om volgend jaar een beter voetbalspel af te leveren tegenover de ijzersterke terugkeer van de Fifa-reeks.


Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=pGvhZvnybpI


Beoordeling:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten