dinsdag 10 maart 2009

Neil Young - Neil Young (1969)

Voordat, Neil Young zijn eerste solo-album (Neil Young) op de markt bracht had hij al een redelijke naam. Hij speelde niet voor niets in één van de (op dat moment) bekendste Amerikaanse rock/pop-bandjes; Buffalo Springfield had al heel wat naam gemaakt met de albums, "Buffalo Springfield" (1966) en "Buffalo Springfield Again" (1967). Ze scoorden zelfs een hits met "For What It's Worth" en "Mr. Soul". Toch koos Neil Young er in 1969 voor om alleen verder te gaan. Het resultaat is dus het album "Neil Young".

Het eerste wat je denkt na het luisteren van dit album is waarschijnlijk iets als; "Zo hee, die moest zich nog wel ontwikkelen voordat hij die andere albums uitbracht". Dit mag dan ook wel zo zijn maar vergeet niet dat zijn volgende album (Everybody Knows This Is Nowhere) in hetzelfde jaar uitkwam, dit album is zelfs één van zijn bekendste en best ontvangen albums. Om te beginnen is het stijltje op dit album wat minder professioneel dan op zijn opvolgers.

Dit stijltje wordt al goed vormgegeven door de opener. "The Emperor of Wyoming", begint het album met een instrumentaal deuntje dat voor 2 korte minuutjes vrolijk op en neer springt. Het nummer is iets wat je nergens anders van Neil Young zult vinden (voor zover ik weet) en weet dus wel het stijltje/sfeertje van het album neer te zetten maar weet geen goede eerste indruk te geven van hetgeen wat Young kan en doet. Word ik nog gevolgd?

Twee nummers van het album verschenen op de compilatie; "Decade". "The Loner", en "The Old Laughing Lady", gaan dan ook de wereld rond als Neil Young klassiekers. The Loner in dit geval meer dan the Old Laughing Lady.

We denderen voort naar het laatste nummer van het album die als eigenlijk het enige nummer op dit album alvast een voorproefje geeft van wat Neil Young allemaal gaat doen. "The Last Trip To Tulsa", klinkt dan ook (voor de luisteraars die zijn latere werk eerder luisterden dan dit) erg herkenbaar en in vergelijking met de rest van dit album vertrouwelijk.

Al met al een prettig plaatje, waar af en toe het Neil Young-sfeertje mist. De nummers lijken ook wat meer op elkaar en dit kan er dus voor zorgen dat het album niet boeit. Het duurt echter maar een half uurtje dus veel last zul je hier ook weer niet van hebben. Een goed album maar als je het bekijkt als "het" eerste werk van Neil Young (als solo-artiest), dan ontbreekt het hier en daar toch aan een bepaalde kwaliteit.



Tracklisting:

1. The Emperor of Wyoming
2. The Loner
3. If I Could Have Her Tonight
4. I've Been Waiting For You
5. The Old Lauging Lady
6. String Quartet From Whiskey Boot Hill
7. Here We Are In The Years
8. What Did You Do To My Life?
9. I've Loved Her So Long
10. The Last Trip To Tulsa

Beoordeling:

1 opmerking: