donderdag 28 mei 2009

Bob Dylan - Greatest Hits Volume I (1967)

Na zijn eerste zeven albums, waaronder hoogtepunten als The Freewheelin', Highway 61 Revisited en Blonde on Blonde, besloot Bob Dylan om zijn best ontvangen nummers te verzamelen op één LP. Een mooie gelegenheid voor nieuwsgierige luisteraars die niet al zijn (bijna 40!) albums op de kop willen tikken om toch wat te horen van die ó zo legendarische stichter van de muziek die je hedendaags hoort, want dat is hij in zekere zin toch?

Best Of albums zijn vaak niet de moeite waard voor de echte fan. Ook in dit geval is dat op een bepaalde manier zo. Het gaat hier om een verzameling van 9 nummers die al op voorafgaande LP's verschenen en 1 nummer dat nergens anders op verscheen.

De negen nummers van de eerdere albums symboliseren echter wel, echt het beste werk van Bob Dylan. Nummers als "Blowin' In The Wind", "Like A Rolling Stone" en "I Want You" zijn nummers die menig muziekkenner wel bekend in de oren móet klinken.

Voor de echte fan heeft dit album het geniale "Positively 4th Street" welke daadwerkelijk uitblinkt. Een redelijk simpel en ééntonig gebeuren waar toch zodanig veel gevoel in zit dat het boeiend blijft (zoals we Bob Dylan dus eigenlijk kennen). In het nummer wordt een slecht beeld van een (geen specifiek) persoon geschetst. Hij begint het nummer met de regel "You've got a lot a nerve, to say you are my friend". Om even later te eindigen met de beste zin uit het geheel; "I wish that for just one time, you could stand inside my shoes, you could see what a drag it is to see you!". Dit wordt natuurlijk gezongen met een hoog "schijt-aan-wie-dan-ook" gehalte, zoals Bob Dylan regelmatig doet.

Bob Dylan's Greatest Hits - Volume I kan gezien worden als een vuile marketing-truc door het toevoegen van één niet-eerder-verschenen nummer maar in zijn geheel is het een prachtig album om een beeld te krijgen van Bob Dylan's succesvolste periode.

tracklisting:

1. Rainy Day Women 12 & 35
2. Blowin' In The Wind
3. The Times They Are A-Changin'
4. It Ain't Me Babe
5. Like A Rolling Stone
6. Mr. Tambourine Man
7. Subterranean Homesick Blues
8. I Want You
9. Positively Fourth Street
10. Just Like A Woman

beoordeling:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten